Hund eller kat? Det er det store spørgsmål!

25 maj 2020 Simone B

Drømmer I om at tilføje et kæledyr til jeres familie, så er der en helt masse overvejelser, I skal gøre jer først. For hvilket kæledyr passer egentlig bedst til jer – og er I mon til hund eller kat? Læs med, og bliv klogere på dyrene.

Hunde og katte er helt uden konkurrence de mest populære kæledyr blandt danskerne. Det anslås at godt og vel 23% af den danske befolkning har en hund som medlem af familien, mens 21% af danskerne har en kat som deres kæledyr.

Selvom de to dyr er mere eller mindre lige populære, så er de ikke desto mindre meget forskellige. De har forskellige behov, forskellige interesser og kræver forskellige mængder af nærvær og pasning, så det er naturligvis vigtigt at overveje grundigt, om det mon skal være en hund eller en kat, der skal være det nyeste medlem af netop jeres familie.

 

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

 

Hunde- eller kattemenneske?

Der er en række simple men vigtige spørgsmål omkring tilværelsen, der tilsyneladende kan fortælle en helt masse om et menneske og dets personlighed. Is eller kage? Storby- eller charterferie? Burger eller pizza? Og selvfølgelig: Hund eller kat? Der lader til at være en bred enighed om, at man er til enten det ene eller det andet. Heldigvis er tingene slet ikke så firkantede, når det kommer til stykket, men der er helt selvfølgeligt markant forskel på at være henholdsvis hundeejer og katteejer.

Hunde og katte er ofte blevet skildret som værende hinandens ærkefjender i popkulturen. De to er da også ganske forskellige på mange punkter, hvorfor der ofte helt naturligt er et af dem, der passer bedre til en type person, og et andet der passer bedre til en anden type. 

Der er forskel på folk og deres interesser, liv og hverdagsrutiner, hvorfor det ikke er helt underordnet, hvilket kæledyr man vælger. Der er mange stereotyper forbundet med at være henholdsvis hunde- eller kattemenneske. Den skøre kattedame. Den klassiske familie med villa, Volvo og vovse. Men virkeligheden er ikke så karikeret endda. Alle katte er forskellige, og alle hunde er forskellige – præcis ligesom os mennesker – og hvert enkelt kæledyr har deres helt særlige kendetegn og forcer. Det er blot om at finde netop dét kæledyr, der passer ind i jeres liv og hverdagsrutiner. Men hvad er egentlig vigtigt at overveje, før man tager stilling til det store spørgsmål: Hund eller kat? 

 

Alle kæledyr har forskellige behov

Uanset hvilket kæledyr I overvejer at anskaffe jer, er det uhyre vigtigt at sætte sig ind dets behov. Kæledyr har forskellige behov, men fælles for dem alle er, at de kræver tid, opmærksomhed og aktivering. Uanset hvilken type hverdag I som familie har, skal der nok være et kæledyr, der passer ind hos netop jer – det er blot vigtigt at undersøge kæledyrets behov på forhånd, så I er sikre på at kunne opfylde dem gennem hele dets liv.

Måske er I ikke så meget hjemme i hverdagen, og derfor overvejer I, om en kat vil passe bedst ind hos jer. Kræver en kat mindre tid end en hund? Ja, på sin vis. Katte kræver generelt mindre pasning end hunde, men hermed ikke sagt, at de kan overlades til sig selv alt for længe ad gangen. Katten er ganske vist et selvstændigt dyr, men den har fortsat brug for daglig pasning, motion og ikke mindst samvær med mennesker.

Katten skal – ligesom hunden – aktiveres, og dette kan blandt andet gøres gennem leg; ved brug af forskelligt udstyr og legetøj samt ved at lukke katten ud på egen hånd, hvis der er tale om en udekat. Er katten derimod en indekat, er det vigtigt, at I som ejere bruger tid på at lege med den og aktivere den. Hvor længe skal katten aktiveres? Såfremt katten er inden døre det meste af dagen, har den brug for at blive leget med i minimum 30 minutter om dagen. Selvom katten har ry for at være lidt af en enspænder, så er mange katte faktisk både kælne og kærlige, og for børnene i jeres familie vil der være god mulighed for masser af leg og hyggelige timer med katten. Det er blot vigtigt at være opmærksom på, at helt små børn godt kan komme til at være lidt for hårdhændede i legen med katten, og det er derfor en god idé, at de voksne holder opsyn i det første stykke tid.

 

Kilde: Fødevarestyrelsen, Kattens Værn

 

 

Hund eller kat til den travle børnefamilie?

Selvom katten kræver mindre pasning, end hunden gør, er det altså fortsat vigtigt, at I som familie sætter god tid af til den. Samtidig vil katten sandsynligvis bringe både børn og voksne glæde og gode muligheder for sjov og leg. Hvor selskabelig katten er, afhænger naturligvis af den enkelte kats natur, samt hvorvidt den er en indekat eller en udekat, men langt de fleste katte vil gerne kæles lidt og leges med i ny og næ.

Drømmer I derimod om et kæledyr, som er der hele tiden, og som er meget socialt og selskabeligt, kan det være, at en hund vil være et oplagt kæledyr for jer. En hund har en lang række behov, der kræver tid og dedikation at opfylde. Derudover er det vigtigt, at ikke alle familiens medlemmer er ude af huset hele dagen, for hunden bør ikke være alene hjemme for længe ad gangen. Hvor længe kan en hund være alene hjemme? Tjah – den bør ikke overlades til sig selv i mere end 5 timer dagligt.

Hunden er et meget selskabeligt væsen, der holder af menneskers nærvær, og den kræver en god mængde aktivering og naturligvis hyppige lufteture. Hvor ofte skal en hund luftes? Svaret afhænger af racen, men som udgangspunkt er det vigtigt, at en hund bliver luftet i minimum 1,5-2 timer om dagen. På de daglige gåture får hunden god motion, den får nye og spændende oplevelser samt møder fremmede lugte. Alt dette er en vigtig og nødvendig del af hundens hverdag, og det er dermed ikke tilstrækkeligt blot at lukke den ud i haven, selvom det kan være fristende, når regnen siler ned eller familien har en masse andet at nå.

 

En hund vil ændre jeres hverdag

Udover at hunden kræver hyppig aktivering og mange gåture, er det vigtigt, at den bliver opdraget og trænet lige fra I får den hjem, så at I kan nyde godt af en rolig og velopdragen hund i mange år fremover. Hvor ofte skal en hund trænes? I skal regne med at bruge omkring 1,5 timer om dagen på at træne med hunden, hvis I skal se tydelige fremskridt. Denne tid skal lægges oven i al den anden tid, I ellers bruger med hunden på daglig aktivering, luftning og pasning.

Som familie skal I altså være klar på, at en hund vil ændre jeres hverdag markant. Det er et stort ansvar at tage en hund til sig som sit kæledyr, og I vil opleve, at den bliver et familiemedlem på linje med alle jer andre. Til gengæld er hunden et loyalt og glædesgivende kæledyr, der forhåbentlig vil være til stor lykke for alle familiens medlemmer. Hunden vil som regel gerne lege time efter time, og den er meget børnevenlig, så der er garanti for, at familiens yngste vil få masser af gode timer i selskab med hunden. Børn og hunde er som regel et godt match, da begge har masser af energi og forhåbentlig vil børnene i jeres familie kunne få masser af sjove timer til at gå i selskab med hunden. Måske kan børnene aktivere hunden og samtidig have det sjovt ude i haven, mens forældrene har ro til at ordne aftensmaden eller til at slappe af i sofaen.

Hunden er kendt som værende et enormt trofast dyr, der kan skabe stor tryghed hos familiens medlemmer. Mange hunde knytter sig meget til deres ejer, og søger masser af kontakt og nærvær. Dette skal I naturligvis være klar til at give den gennem hele dens liv, som ofte varer omkring 10-13 år. Jeres nye kæledyr vil hurtigt føle sig knyttet til jer, og det er derfor vigtigt, at I er klar til at give den tid og kærlighed gennem hele dens liv og ikke blot i begyndelsen, hvor det hele er nyt og spændende. 

 

Kilde: Dyrenes beskyttelse

 

 

Få masser af velvære med en hund som kæledyr

Man siger, at hunden er menneskets bedste ven. Det skyldes blandt andet, at hunden er enormt socialt anlagt – den elsker simpelthen menneskets selskab. Derfor er det også helt naturligt, at hunde kan hjælpe mod ensomhed eller mangel på social kontakt. Hunden er på ingen måde bange for social kontakt, og den hilser hellere end gerne på alle og enhver, når I er ude på jeres daglige gåture. Hunden er kontaktskabende og mange hundeejere oplever, at den tiltrækker en masse mennesker, der gerne vil hilse på den og måske også få en lille snak med dens ejer.

Herudover er der naturligvis garanti for motion og masser af frisk luft, for hunden skal jo luftes i vind og vejr, så der er ingen vej udenom. Heldigvis er det som regel både hyggeligt og begivenhedsrigt at gå tur med sin hund, uanset om I er en hel familie på tur eller blot en enkelt. Er hunden primært et familiekæledyr? Nej, hunden er også meget populær blandt enlige i alle aldersgrupper. Flere undersøgelser viser, at hunden øger livsglæden markant, og særligt den ældre befolkningsgruppe viser sig at have stor gavn af en hund som kæledyr. Ifølge undersøgelser er flere mennesker fra den ældre befolkningsgruppe nemlig både mere tilfredse med deres sociale liv, har en bedre fysik og et bedre psykisk helbred, når de har en hund som kæledyr.

 

Kilde: Illustreret Videnskab

 

Katten er blevet mere social med tiden

Selvom det ingen hemmelighed er, at hunde som regel er langt mere socialt anlagte end katte, så har katten faktisk ændret natur over årene. I takt med at katten har knyttet sig mere og mere til os mennesker, er der sket en genetisk udvikling, som gør, at kattens natur er blevet mere social – og derfor er det også vigtigt at give katten masser af aktivering og nærvær.

Katten kan altså sagtens blive et socialt kæledyr, som hele familien kan have glæde af, og som kan medvirke til at holde dens ejer i gang, sund og rask, da den også skal leges med og aktiveres. Det er naturligvis ikke i samme grad, som hvis man har en hund, da katten i højere grad kan passe sig selv. Men ikke desto mindre vil en kat altså sikre dens ejer daglig aktivering og selskab. Er det rigtigt, at katte sover meget? Ja, katten har et rigtig godt sovehjerte. Selvom den gerne vil aktiveres lidt hver dag, så holder den også meget af at sove, og katte sover ofte en stor del af døgnet, da de fra naturens side er mest aktive om natten.

Katten er altså et meget roligt dyr, der ofte har sine faste rytmer, og der følger sjældent stress og kaotiske situationer med katten som kæledyr. Holder du eller I af ro og mag, så er katten måske et rigtig godt bud på et kæledyr til netop dig eller jer.

 

Kilde: Dyrefondet, Netdyredoktor

 

 

Aktivitetsudstyr til hunde og katte

En vigtig del af hunde og kattes daglige aktivitet udgøres af forskelligt legetøj og udstyr. I forbindelse med jeres overvejelser om at få et kæledyr, har I helt sikkert tænkt på, om det nye medlem af familien nu kan finde på at rive hele huset fra hinanden, når I ikke er hjemme. Som de fleste allerede godt er klar over, kan katte godt lide at hvæsse deres kløer og kradse her og der. Dette er en helt naturlig del af kattens natur, men som ejer er det selvfølgelig at foretrække, at det ikke er sofaen, der bliver brugt til denne daglige aktivitet. Heldigvis findes der kradsetræer og kradsemiljøer i mange forskellige afskygninger. Nogle kan stå på gulvet, andre monteres på væggen, og disse giver altså katten et sted, hvor den kan kradse og hvæsse sine kløer så tosset, den vil. Herudover er legetøj som drillepinde med fjer, bolde og legemus enormt vigtige for kattens daglige aktivering, og dette i særdeleshed hvis katten altid er inden døre. 

Hunde skal naturligvis også have forskelligt udstyr til leg og til ture. Det kan være bolde, kødben, sele og halsbånd, hundekurv, transportbure og meget andet. Uanset om I vælger at få en hund eller en kat som kæledyr, følger der altså en masse omkostninger med – herunder hører al aktivitetsudstyret blandt andet – og det er selvfølgelig vigtigt at medregne i budgettet. Dette er ikke noget, som kan nedprioriteres, da aktivering er noget af det vigtigste hos både hunde og katte.

 

Kilde: Kattens Værn

 

Har vi mon plads nok til en hund eller kat?

Pladsen er naturligvis også vigtig at tage med i sine overvejelser. Kæledyr som hunde og katte kræver god plads at boltre sig på, og det er derfor vigtigt, at I kan tilbyde jeres nye kæledyr dette.

Hvor meget plads kræver en kat? Der findes ingen officielle regler om, hvor meget plads en kat kræver, men Kattens Værn anbefaler, at man som minimum har et boligareal på 50 kvadratmeter, hvis man ønsker at have en kat boende. Det er vigtigt at katten har godt med plads, for ellers risikerer du, at den bliver stresset.

Hunden derimod kan godt bo i forholdsvis små boliger, da det vigtigste ikke er antallet af kvadratmeter, men at den aktiveres flere timer dagligt. Hermed ikke sagt at en hund ikke kan blive for stor til en meget lille lejlighed. Der er som bekendt stor forskel på hunderacer og deres størrelser, og jo større hunden er, jo mere plads at boltre sig på skal den gerne have. Men hunde kan også rigtig godt lide at komme ud i det fri, så det allervigtigste er at komme ud på en masse gode gåture i skoven, ved stranden, i parken eller hvor det nu lige er nærliggende for jer at tage hen.

 

Kilde: Kattens Værn, Videncenteret Bolius

 

Hvad med økonomien?

Et af de lidt kedeligere, men ikke desto mindre vigtige aspekter vedrørende kæledyrsovervejelserne, er økonomien. Kæledyr udgør en betydelig post i budgettet, og det er vigtigt, at man som kæledyrsejere er forberedt på uforudsete udgifter for eksempel i forbindelse med besøg hos dyrelægen.

Der er forskel på, hvor store udgifter man som ejer kan forvente, alt efter hvilket kæledyr, man har. Er hunden et dyrere kæledyr end katten? Ja! Der er en hel del flere udgifter forbundet med en hund, end der er med en kat. Hunden i sig selv er som regel en del dyrere at købe, end katten er. Herudover kræver hunden mere udstyr, og så er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring til hunden. Denne koster 300-400 kroner årligt. Katten derimod kræver ingen forsikring ifølge lovgivningen. På udgiftsposten for hundeejeren findes også hundetræningen – denne slipper katteejeren for. Hertil kommer en markant prisforskel mellem hundefoder og kattefoder. Ifølge beregninger er hunden faktisk dobbelt så dyr at have som kæledyr sammenlignet med katten, og derfor er det naturligvis også vigtigt at tage økonomien – og hvad den tillader – med i sine beregninger. 

 

Kilde: DR.DK

 

 

Kan katte og hunde leve sammen?

Måske er I slet ikke til det svære enten-eller valg. Både katte og hunde er dejlige kæledyr på hver sin måde, og mange drømmer da også om at have både en kat og en hund og dermed få det bedste af begge verdner så at sige. Men kan katte og hunde enes? Som regel kan det godt lade sig gøre at skabe harmoni mellem en kat og en hund – der er blot nogle forholdsregler, I bør tage, før de to dyr introduceres for hinanden.

Den mest optimale løsning er, hvis en kattekilling og en hundehvalp vokser op sammen. Hermed vænnes de til hinanden helt fra starten af deres liv, præges af hinanden og finder helt naturligt en måde at være sammen på. På denne måde kan det sagtens lade sig gøre, at de to dyr bliver hinandens bedste venner. Det er på ingen måde uset! Det vigtigste er, at dyrene ikke tvinges til at være sammen, men at man lader dem se hinanden an i deres helt eget tempo. Det er som regel hunden, der er efter katten, så det er en rigtig god idé at sørge for, at katten har nogle skjulesteder, hvor hunden ikke kan komme til den. Dette kan for eksempel være under en sofa. 

Hvis I allerede har enten en kat eller en hund og vil tilføje det modsatte til familien, er der nogle overvejelser, I skal gøre jer. Det er vigtigt, at den hund, I allerede har eller vil anskaffe jer, er rolig og venlig, og ikke tidligere har jaget eller gjort skade på katte eller andre dyr. Vurderer I, at hunden er kattevenlig, kan I forsøge at introducere den for katten. Igen er det vigtigt, at de to ikke tvinges sammen, men selv finder hinanden, og at katten har sit eget sted, hvor den kan gå hen, hvis den vil være alene. Hver hund og kat er forskellig, så det gælder blot om at finde et godt match mellem de to dyr. 

 

Kilde: Netdyredoktor

 

Så hvordan ender valget; Hund eller kat?

Som det fremgår af artiklen, er der rigtig mange faktorer, der skal overvejes, når beslutningen om et kæledyr skal tages. Økonomi, plads, hverdagsrutiner og tid, kæledyrets behov, jeres egne behov og måske endda karaktertype. Er I til den selvstændige jæger eller det selskabssyge flokdyr? Hunde og katte er så forskellige som… ja, som hund og kat og heldigvis for det! Så er der lidt for enhver smag og til enhver type dagligdag, ønsker og behov.

Uanset om det bliver en hund eller en kat, der bliver det nyeste medlem af jeres familie, så er der ingen tvivl om, at jeres nye kæledyr vil bringe jer masser af sjov og mange gode timer. Så længe I grundigt har overvejet, hvilket kæledyr der er det bedste match for jer, og at alle familiens medlemmer er enige om valget, så kan det kun blive en glædelig ændring af jeres hverdag, I går i møde. Rigtig god fornøjelse med det!

FAQ BOKS

Er hunden et dyrere kæledyr end katten?

Ja! Der er en hel del flere udgifter forbundet med en hund, end der er med en kat. Hunden i sig selv er som regel en del dyrere at købe, end katten er. Herudover kræver hunden mere udstyr, og så er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring til hunden. Denne koster 300-400 kroner årligt. Katten derimod kræver ingen forsikring ifølge lovgivningen. Ifølge beregninger er hunden faktisk dobbelt så dyr at have som kæledyr sammenlignet med katten.

Hvor ofte skal en hund luftes?

Det er vigtigt, at en hund bliver luftet i minimum 1,5-2 timer om dagen. På de daglige gåture får hunden god motion, den får nye og spændende oplevelser samt møder fremmede lugte. Alt dette er en vigtig og nødvendig del af hundens hverdag, og det er dermed ikke tilstrækkeligt blot at lukke hunden ud i haven.

Kræver katte mindre pasning end hunde?

Ja, på sin vis. Katte kræver generelt mindre pasning end hunde, men hermed ikke sagt, at de kan overlades til sig selv alt for længe ad gangen. Katten er ganske vist et selvstændigt dyr, men den har fortsat brug for daglig pasning, motion og ikke mindst samvær med mennesker.

Sover katte meget?

Ja, katten har et rigtig godt sovehjerte. Så selvom den gerne vil aktiveres lidt hver dag, så holder den også meget af at sove. Katte sover ofte en stor del af døgnet, da de fra naturens side er mest aktive om natten.

Flere Nyheder